arrow_rightarrow_righticon_excelicon_pficon_ppticon_wordmagnifier

Programma

Dit was het programma van De Vakbeurs Mondhygiëne 2023.

zaterdag 10 jun

Programma 2023

10:00

Welkom op De Vakbeurs Mondhygiëne 2023

Workshop ronde 1

11:00 - 11:30 uur

Workshop 1.1: Eerste stappen naar een eigen praktijk (Dexterruimte 19)

Namens Secondent: Remko van der Ploeg, adviseur voor mondhygiënisten, Secondent

Je bent afgestudeerd of misschien zit je nog midden in je studie en je droomt over een eigen praktijk. Dat hoeft niet per se nu maar je wilt wel alvast op onderzoek uit. Hoe ziet beginnen er eigenlijk uit?

Wat zijn de eerste stappen, wat kan je nu al doen, wanneer is het juiste moment en is het überhaupt wel een realistische toekomstdroom?

In deze workshop geeft Remko antwoord op deze en vele andere vragen. Hij deelt zijn eigen ervaringen en vertelt wat de meest belangrijke dingen zijn om rekening mee te houden.

Remko is gespecialiseerd in het starten van mondzorgpraktijken. Hij helpt mondhygiënisten om hun ambitie en droom waar te maken. Verder kan je hem kennen als host van dé praktijkstarterspodcast.

Foto Remko van der Ploeg

Remko van der Ploeg

Workshop 1.2: Holistische tandheelkunde (Dexterruimte 30)

Marianne Geuzebroek, mondhygienist, MH mondhygiënisten

Deze workshop bestaat uit bio/energetische tandheelkunde door middel van kinesiologie en orthomoleculaire therapie. Voeding en supplementen. Meer informatie volgt snel!

Workshop 1.3: De patiënt in 2023 aan het woord! Verbeterde elmex® Sensitive Professional als oplossing voor tandgevoeligheid? (Dexterruimte 15)

Namens Colgate-Palmolive: Drs. Christien Timmer, Scientific Affairs Manager, Colgate

In deze interactieve workshop leer je meer over gevoelige tanden. De resultaten van het recente elmex Patiënten Ervaringsonderzoek zullen worden gedeeld. Hierbij wordt o.a. ingegaan op gevoeligheidservaringen van patiënten en de triggers van gevoelige tanden. Ook zal de werking van elmex Sensitive Professional tandpasta toegelicht worden. Middels een Kahoot quiz wordt je kennis over gevoelige tanden getest. Daarnaast krijgt elke deelnemer een ijskoude lekkernij.

Christien Timmer

Christien Timmer

Workshop 1.4: Bouwen aan je netwerk, wijkgerichte aanpak tegen diabetes type 2: doe mee met 2diabeat! (Dexterruimte 26)

Namens NVM-mondhygiënisten: Sylvia van Houten-Talma, bestuurslid NVM-mondhygiënisten, geregistreerd mondhygiënist & eigenaar Mondhygiënistenpraktijk Mond Plus Zorg

Ruim 1 miljoen Nederlanders hebben diabetes type 2 en jaarlijks komen er zo’n 55.000 nieuwe patiënten bij. NVM-mondhygiënisten is als uitvoeringspartner aangesloten bij het project 2diabeat. Naast de rol die de mondhygiënist kan spelen bij de vroegsignalering wil onze vereniging via 2diabeat een bijdrage leveren om de opmars van diabetes type 2 te stoppen. Zo kunnen we de mondzorg beter op de kaart te zetten en de samenwerking met andere zorgprofessionals versterken.

2diabeat staat voor een wijkgerichte aanpak waarbij gebouwd wordt aan een lokale preventie-infrastructuur. Dit doen we door in de wijk te verbinden of te versterken wat er is op het gebied van gezondheid zoals sportscholen, lokale middenstand, zorgprofessionals, kerken, moskeeën etc. Deze initiatieven én de actoren worden in kaart gebracht en met elkaar verbonden.

Hierbij is een cruciale rol weggelegd voor de aanjager. Deze aanjager is iemand die het voortouw neemt en beweging in gang zet om een gezonde leefstijl te stimuleren. Dit kunnen zorgprofessionals zijn zoals de mondhygiënist maar ook ‘gewone’ wijkbewoners. Als mondhygiënist kun jij ook anderen benaderen om deze rol op zich te nemen. Onder aanvoering van de aanjager wordt in het 2diabeat netwerk samengewerkt om je wijk gezonder te maken, diabetes type 2 te stoppen en het belang van een gezonde mond in een gezond lichaam te benadrukken.

MPZ10-HR-8923

Sylvia van Houten-Talma

Workshop 1.5: Leren lezen met Brush Wash & Smile (Dexterruimte 24)

Namens DHIN: Ineke van Lent, actief geweest als tandarts algemeen practicus, vrijwilliger bij DHIN, grondlegger van het programma Brush Wash & Smile

Wist je dat handen wassen en twee maal daags op school tandenpoetsen met fluoridetandpasta in lage inkomenslanden de helft minder schoolverzuim geeft?

Heb je zin om zelf een keer een bijdrage te leveren aan een project in een lage-lonenland?

Wil je meer weten over werken met een vrijwilligersorganisatie? In deze workshop maak je kennis met de materialen van de website www.brushwashsmile-dhin.com en krijg je informatie over hoe jij een Particulier Initiatief in een lage-lonenland hetzij vanuit Nederland , hetzij lokaal kan ondersteunen met jouw kennis.

 

 

 

Ineke van Lent

Ineke van Lent

Workshop ronde 2

11:45 - 12:15 uur

Workshop 2.1: Implementatie van de paro-classificatie, praktische tools (Dexterruimte 19)

Namens Dental Clinics: Lauret Oude Nordkamp, Mondhygiënist

Wegens het succes van vorig jaar, doen we de lezing over de paro classificatie met plezier nog eens over.

Classificeren is essentieel voor het opstellen van een passend behandelplan. Maar hoe pas je de paro-classificatie in de dagelijkse praktijk toe? Tijdens deze interactieve workshop worden daarover tips & tricks gegeven. Onder andere aan de hand van interessante casussen zal de classificatie kort en bondig worden besproken met als doel vaardig te worden in het classificeren van parodontitis.’

Lauret Oude Nordkamp 02 (003)

Lauret Oude Nordkamp

Workshop 2.2: Leven is te kort voor gevoeligheid (Dexterruimte 24)

Namens Haleon: Sjoerd Giese, Dental Expert Representative, GSK

Graag nodig ik je uit voor onze workshop over tandpasta. Tijdens deze workshop leer je naast van alles over de verschillende ingrediënten en hun werking ook het patiënten landschap beter kennen. Kortom, na deze workshop heb jij de kennis in handen om te zorgen voor een gezonde mond en een stralende lach! Meld je snel aan en mis deze kans niet!

Workshop 2.3: Starten en doorgroeien van jouw praktijk (Dexterruimte 15)

Namens de Rabobank: Marleen Jansen, sectormanager gezondheidszorg, Rabobank & Miranca Hage, Adviseur Bedrijven, Rabobank Medicidesk West-Brabant-Zeeland & Mirjam Reijs, Adviseur MKB , Rabobank Medicidesk Midden Brabant

De vraag naar mondzorg neemt de komende jaren toe. De mondhygiënist is inmiddels onmisbaar in deze dienstverlening. Hoe ziet jouw praktijk er in de toekomst uit?  Start je alleen? Werk je samen met tandartsen? Of koop je een eigen praktijk?  In deze workshop gaan wij in op de strategie van jouw praktijk, hoe je jouw investeringen gefinancierd krijgt en wat betekent duurzaamheid voor jouw strategie en praktijk. Natuurlijk is er gelegenheid om vragen te stellen tijdens de workshop en in de Rabobank stand.

Voor contactpersonen in andere regio’s: Speciaal voor medici: Medicidesk – Rabobank

Workshop 2.4: Alles wat je moet weten over tandpasta (Dexterruimte 26)

Namens TePe: Inger Pos, Mondhygiëniste, TePe

Tandpasta, één van de meest gebruikte mondverzorgingsproducten. Er is veel reclame voor en er is enorm veel keuze voor patiënten. Als professional kun je er veel vragen over krijgen. Welk advies kun jij als professional geven aan patiënten en welke ingrediënten zorgen voor welk effect in de mond? Welke ingrediënten in tandpasta willen wij wel en welke niet in de mond? TePe introduceert een nieuwe lijn tandpasta tijdens een interactieve workshop.

Foto Inger

Inger Pos

Workshop 2.5: De invloed van slaap, stress en de darmen op de kwaliteit van de mondflora (Dexterruimte 30)

Gegeven door Nanette Meertens-Guillaume, mondhygiënist en physis specialist, mondhygienepraktijk Schoongebit en Ilse Hilgenkamp, mondhygiënist, physis specialist en orthomoleculair therapeut i.o., Mondhygienepraktijk Vechtdal

 

Wil jij weten wat de invloed is van slaap, stress en darmen op de mondgezondheid? Leer de mens achter de mond kennen en kijk verder dan die bak vol tanden!

 

 

Workshop ronde 3

14:00 - 14:30 uur

Workshop 3.1: Mondhygiënisten doen het twee keer per dag…. jij ook?? (Dexterruimte 19)

Namens TePe: Therese Elkerbout, Mondhygiënst, Mondhygiene Praktijk Nieuwkoop

 

Voor een schone frisse mond adviseren we onze patiënten hun tanden elke dag te poetsen. Daarnaast geven we hun ook allerlei mondverzorgingsinstructies. Maar heb je er wel eens écht over nagedacht welke wetenschappelijke adviezen hieraan ten grondslag liggen? Mijn onderzoek laat zien dat ‘evidence-based’ mondverzorgingsadviezen bijdragen aan een betere mondhygiëne.

Daarmee wordt een belangrijk vertaalslag van de wetenschap naar de dagelijkse mondzorgpraktijk gemaakt.

afbeeldin 1

Therese Elkerbout

Workshop 3.2: Social media met jouw praktijk? (Dexterruimte 24)

Namens Laurea Zorgservice: Laurance van der Wal, Kema, Praktijkmarketing en -communicatie manager, Laurea Zorgservice & Margaretha Thiebou, Creative Concept Developer, Laurea Zorgservice


“Help! Waar moet ik beginnen?”

Veel praktijkhouders zitten soms met hun handen in het haar. Eén voor één worden nieuwe praktijken (in de buurt) geopend met een frisse en aantrekkelijke uitstraling. Deze nieuwe praktijken zijn ook nog actief op social media en krijgen elke dag nieuwe volgers erbij. Maar, zijn deze volgers ook allemaal nieuwe patiënten of cliënten? Vaak niet.

Geen reden voor paniek, want voor elke praktijk zijn er genoeg kansen en mogelijkheden om actief te worden op social media.

Tijdens de workshop: “Social media met jouw praktijk?” leggen wij de belangrijkste stappen uit die je zelf kan zetten om met jouw praktijk te kunnen stralen! Je ontvangt een hand-out, inclusief invuloefeningen en ruimte voor notities.

Vanuit onze expertise op het gebied van social media en praktijkmarketing helpen wij praktijkhouders graag (verder) op weg, voor het aantrekken en behouden van (nieuwe) patiënten en cliënten. Wil je een “praktijk bij de tijd” en werken aan een professioneel online imago? Social media is dé toekomst voor praktijken, voor meer bereik; zichtbaarheid; vertrouwen én contact.

Laurance

Laurance van der Wal

Margaretha

Margaretha Thiebou

Workshop 3.3: Balans in de praktijk! (Dexterruimte 15)

Namens ABC Workpro: Paulien Wijffels, eigenaar, ABCWorkpro

Workshop 3.4: Holistische tandheelkunde (workshop 2) (Dexterruimte 30)

Marianne Geuzebroek, mondhygienist, MH mondhygiënisten

Deze workshop bestaat uit bio/energetische tandheelkunde door middel van kinesiologie en orthomoleculaire therapie. Voeding en supplementen. Meer informatie volgt snel!

15:00

Afsluiting